Home > Overzichtskaart > Gebieden > Biebrza Nationaal Park

Deelkaart:
Om een ander deelgebied te selecteren kunt u gebruik maken van de kleine overzichtskaart of de navigatie knopjes.

 

 

Biebrza Nationaal Park:
Het Nationale Park Biebrza is met bijna 60.000 ha het grootste nationale park van Polen. Het gebied is een combinatie van een schitterend cultuurlandschap met kleine dorpjes omringd door extensieve landbouw en moerassen die de rivier de Biebrza begeleiden. In de dorpjes lijkt de tijd wel stil te hebben gestaan: houten huisjes, weinig auto's en nestelende ooievaars op daken. Omdat de rivier niet bedijkt of gekanaliseerd is, kan het omliggende gebied in de lente vrijelijk overstromen waardoor er een gelangrijk 'wetland' is ontstaan. Ook grazen er koeien langs de relatief vruchtbare rivier, waarin ze bij warm weer verkoeling zoeken.
Vogelaars worden onweerstaanbaar aangetrokken door bijzondere soorten als kraanvogel, zwarte ooievaar, schreeuw-, bastaard- en zeearend, poelsnip, waterrietzanger, roodmus. Ook komt er een enorme verscheidenheid aan zoogdieren voor: onder andere eland, wolf, bever en otter. Maar ook voor de minder gespecialiseerde natuurliefhebber valt er genoeg te beleven. Over de Biebrza zijn kanoroutes uitgezet (135km), er zijn drie fietsroutes uitgezet (148km) en 18 wandelroutes (504km).
De omgeving van het park is een stuk droger, licht heuvelachtig en wordt gekenmerkt door kleine dorpjes, kleinschalige landbouw afgewisseld door bossen. Ook hier kan men naar hartelust wandelen, fietsen of gewoon lekker luieren bij een beekje.
In het plaatsje Osowiec, dat midden in het nationale park ligt, is een informatiecentrum gevestigd.

 


  Kampeeradressen   Gebieden   Steden en dorpen   Toeristisch interessant

Fotoalbum: (5 foto's beschikbaar in het hele album)

4 - foto114.jpg   
Foto: Stichting Wolka

3 - foto113.jpg   
Foto: Stichting Wolka

2 - foto112.jpg   
Foto: Stichting Wolka

(Klik op een foto om door het hele album te bladeren)
 
Relevante kaarten te bestellen via www.polenkaarten.nl:
Uitgever Type Gebied Titel Schaal
AtikartToeristischBiebrza Nationaal ParkBiebrzanski Park Narodowy1:70.000
WZKartTopografischElkN-34-81/821:100.000
WZKartTopografischGrodnoN-34-83/841:100.000
WZKartTopografischGrajewoN-34-93/941:100.000
WZKartTopografischSokolkaN-34-95/961:100.000
WZKartTopografischLomzaN-34-105/1061:100.000
PTOPVogelkaartBiebrza Nationaal ParkBagna Biebrzanskie1:50.000
AtikartToeristischPodlaskie ProvincieWojewództwo Podlaskie1:250.000
AtikartToeristischBiebrza Nationaal ParkBiebrza National Park1:100.000
 
Gekoppelde georganiseerde reizen:
Reis Korte beschrijving
Vogelreis Biebrzamoerassen en Bialowieza (groepsreis)10-daagse vogelreizen in de maanden april en mei onder leiding van een Nederlandse reisleider in de Biebrzamoerassen en in Bialowieza.
Fietstrektochten om de BiebrzamoerassenIndividuele fietstrektochten rondom (delen) van de Biebrzamoerassen waarbij overnacht wordt bij boeren, boswachters of andere particulieren, maar u kunt ook uw eigen tent meenemen. Vaak is er ook een kanotocht in het programma opgenomen alsmede enkele moeraswandelingen.
Fietstrektocht Mazurische Meren, 12 dagenEen pittige individuele fietstrektocht waarbij overnacht wordt bij boeren, boswachters en particulieren. De tocht start bij de Biebrzamoerassen en maakt een grote lus door het oostelijke merengebied. De totale lengte van de tocht bedraagt zo'n 450km en eindigt met een kanotocht in het Biebrza Nationaal Park.
(c) Kampereninpolen.nl